Vinars 06 Fevrâr 2009, h 20:30
Par cure di ANGELO FLORAMO ricercjadôr
Ricercje e presentazion di ANGELO FLORAMO e ALBERTO VIDON ricercjadôr
Intervent e leturis di JULYA SUCHKOVA, ricercjadore ta la Universitât di Cheliabinsk (Siberie)
Coment musicâl e dramatizazion dai CARANTAN
Alestiment senografic “BUJE PORE NUJE ” cul contribût dal grop “PLAY STORIA ” dal I.T.C.G. “Giuseppe Marchetti” di Glemone
A la fin da la serade incuintri conviviâl cuntune cerce di Solyanka
Ce fasevino li i furlans sul cricâ dal Nûfcent? Tal glaç dal Unvier, jenfri da lis esalazions da la malarie di Istât, a àn fat sù in condizions impussibilis une da lis feroviis plui imponentis da la storie, destinade a colegâ Moscje cul mâr dal Gjapon. Un pôcs di lôr a son tornâts dongje. Altris a son muarts. Altris ancjemò a vevin sielzût di fermâsi, deventant testemonis di acjadiments straordenaris come la rivoluzion di Otubar dal 1917. In cierts câs si son inlidrisâts e i lôr dissindints a son ancjemò vîfs, cun sanc miscliç furlan-cosac-chirghîs, e cuissà ce altri ancjemò. Protagonistis da la serade a son lis imagjinis, lis vôs, lis lenghis, lis musichis che a componin une storie faturose ma che e rive adore di produsi sorpresis emozionantis.
2 litris di brût
250 gr. di manç
2 luianiis
150 gr. di persut
3 tocs di foncs
Vueli
3 civolis
1 carote
6 ulivis
Mieç limon
2/3 cudumars sot sâl
Savôrs
Pevar
2 sedons di conserve di pomodoro
Anêt
Une fuee di orâr
Meti il manç e i vues tune pignate di aghe frede. Cuant che e bol l’aghe tirâ fûr i tocs di cjar, lavâju ta l’aghe cjalde e tornâ a metiju tune pignate di aghe frede. Cuant che al tache a boli zontâ une civole spelade ma no taiade. Lassâ boli fin che la cjar no je cuete. Cjapâ sù i tocs da la cjar. Taiâju, dutune cul persut, lis luianiis e i foncs, in tocuts di un cm. Dislidiju, po butâju di gnûf tal brût. Il brût al à di sei trasparent, net e fis. Taiâ la civole e dislidile tal vueli fin a indorâle. Zontâ la conserve di pomodoro e lassâ boli par 2/3 minûts. Dislidi ancje lis carotis taçutadis e butâlis tal brût. Zontâ i cudumars salâts dopo che si ju à taiâts a tocuts, lis ulivis, il sâl, il pevar, l’orâr, e lassâ boli par 5/7 minûts. Tal ultin zontâ i savôrs e l’aneto. Taponâ dut di mût che al cjapi savôr. Meti tal plat une fete di limon. In code si pues zontâ ancje un pocje di pane acide.
Cora Slocomb Savorgnan di Brazzà
La memorie dai furlans lunc vie da lis sinis da la Transiberiane
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